Aanzet tot zelf ijs maken, is het boek ‘Ijspret’. Hierin wijst Linda Lomelino, foodblogger, me de weg doorheen zelfgemaakt ijsjesland. Mooi is dat je zowel zonder als met ijsmachine in gang gezet wordt. De smakelijke foto’s en uitleg uit eerste hand geven zin om zelf aan de slag te gaan. Vandaar ook mijn poging om zelf ijs te maken. Voor mijn verjaardag kreeg ik bovendien een Magimix ijsmachine Le Glacier 1.1 (THX Lies!). Geen excuses meer….Ijs maken zal ik! Met het volgende recept lukt dat nog ook!
- 450 ml volle melk
- 150 ml room (30% à 35% vetgehalte)
- 3 eierdooiers
- 80 g poedersuiker
- 1 eetlepel glucosesiroop
- 1 vanillestokje
- snuifje zout
- 3 g gelatine
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap er het vanillemerg uit.
- Doe het vanillemerg samen met het vanillestokje in de melk.
- Breng de melk samen met room, glucosesiroop, vanille en het snuifje zout even aan de kook.
- Zet de melk van het vuur.
- Klop de suiker en eierdooiers tot een “witte” massa met de mixer.
- Verwijder het vanillestokje uit de melk en breng terug aan de kook.
- Meng een beetje van de warme melk bij het eiermengsel met een klopper.
- Giet dan bij de rest van de melk.
- Zet de massa op een matig vuur en laat juist niet koken zodoende de massa bindt = Vanner à la nappe.
- Trek op een houten spatel (of lepel) een lijntje en de massa mag niet doorlopen.
- Pers de gelatine uit en laat smelten in een potje meng onder de massa.
- Laat de nu de crème afkoelen en zet een nacht afgedekt in de koelkast.
- Bereid het ijs in de ijsmachine.