Orcières Merlette 1850

Ski-DNA en de appel van de boom

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik gepassioneerd ben door skiën. Skiën doe ik al van kinds af aan. Met mijn ouders trokken we meermaals per jaar naar de Zwitserse bergen om er de wintervakanties door te brengen. Skiën werd me met de paplepel mee gegeven en doe ik nog altijd met veel plezier. Al moet ik toegeven dat mijn conditie tegenwoordig een pak beter kan. Binnenkort trek ik met het gezin naar Zuid-Tirol om de eerste maal de skivakantie in Italië door te brengen. Mijn dochter lijkt met het ski-DNA geboren. Ze houdt nauwlettend het weerbericht en de sneeuwval in de gaten en met een countdown-app telt ze letterlijk de dagen af! Dat moet iets met die appel en die boom te maken hebben. In ieder geval ben ik dan ook heel blij te mogen deelnemen aan een perstrip naar de Hautes-Alpes in Frankrijk. Ik ging 1x in Frankrijk (Valmorel in 2012) skiën en die belevenis staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Uitstekende pistes, uitstekende skimonitoren en een fantastisch gebied. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar mijn bevindingen anno 2016. De sneeuwcondities zien er luttele weken voor mijn vertrek miserabel uit. Ik zie het naderend vertrek dan ook met lede ogen aan. Maar Koning Winter laat toch nog van zich horen en zorgt voor sneeuwcondities om U tegen te zeggen: helderblauwe lucht, zon, pakken sneeuw en een adembenemende natuur. Mijn deelname kan niet meer stuk!

Hautes-Alpes

De Hautes-Alpes is een Frans departement in het hart van de Zuidelijke Alpen. Aan de rand met de Provence geniet je er van het hoogst aantal zonuren per jaar. Op ruim 1.000 km van mijn woonplaats is de rit er naartoe met de wagen haalbaar. Voor een shortski of een kort verblijf is het handiger de vlucht Brussel-Lyon (1u) te nemen. Voor € 233,08 (prijzen opgevraagd op 22/1/16) vlieg je via Brussels Airlines heen en terug naar Lyon. Na een autorit vanaf de luchthaven ben je op 2u rijden op de bestemming. In het departement wisselen bergpaden, alpenweiden, gletsjers, wandelwegen en authentieke dorpen zich af. Of heb jij al gehoord van de idyllisch klinkende namen Valgaudemar en Champsaur? Wielerfanaten kennen ongetwijfeld Orcières Merlette 1850, waar wielergod Eddy Merckx in 1971 de duimen moest leggen voor de Spanjaard Ocana. In de dagen die volgen krijg ik meer en meer zicht op een deel van dit prachtige departement, zijn natuur, gastronomie, gastenverblijven en skistations. Een gebied waar vooral families met kinderen en beginnende skiërs uitermate aan hun trekken komen.

Parc National des Ecrins en les vallées du Champsaur & Valgaudemar

Onze eerste tussenstop is een sneeuwwandeling in het Parc national des Ecrins, in de vallei Valgaudemar. Het is één van de grootste en mooiste natuurparken van de Franse Alpen. Het wordt gevormd door tientallen, meer dan drieduizend meter hoge bergtoppen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en de afwisseling in de landschappen is enorm. In het kleine dorpje La Chapelle-en-Valgaudemar laten we de kerk rechts van ons en beklimmen een stevige helling. Hier merk ik voor het eerst dat mijn conditie best wat bijgeschaafd kan worden. Bovenaan wandelen we over Les Oules du Diable, een bergrieviertje. Dalafwaarts duiken we de diepsneeuw in. De wandeling doet deugd! De rust van de omgeving is bevrijdend. Na een verkwikkende wandeling met gids Régis Jordana, bezoeken we chocolatier Thierry Siat.

Topchocolatier

Thierry Siat is topchocolatier die zijn kennis doorheen de jaren in diverse kwaliteitszaken vergaart. Zo verzorgde hij o.a. de patisserie in driesterrenzaak Le Crocodile in Strasbourg. Hij baat meer dan 15 jaar een eigen patisserie uit in Sisteron. Momenteel maakt hij in zijn eigen woonst te St. Firmin (Valgaudemar) chocolade, taarten en confiserie.

Thierry Siat
Thierry Siat

La Grange des Ecrins

We brengen de nacht door in chambres d’hôtes La Grange des Ecrins. Dit gastenverblijf is gelegen in Chabottes, ten zuiden van het Parc national des Ecrins. Het gebouw (14de eeuw) is gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke elementen. Naast 5 authentieke en charmante kamers (vanaf € 75,00/kamer), kan je gebruik maken van een verwarmd buitenzwembad (zomer), jacuzzi, gratis WIFI en table d’hôtes (€ 25,00/pp en na reservatie). De keuken van Meg is uitmuntend. Hapjes vooraf, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Alleen al voor deze fijne keuken kom ik met veel plezier terug.

La Grange des Ecrins
La Grange des Ecrins
La Grange des Ecrins

Het skidomein Orcières Merlette 1850 (Champsaur)

Het skidomein Orcières Merlette 1850 is het grootste van het gebied. De voormiddag brengen we op de pistes door. Ik volg in het kielzog van Maïdi Vanderhaeghe (Office de Tourisme Orcières). Het is een prachtige dag. Het perfecte plaatje met een strakblauwe lucht en uitmuntende sneeuwcondities. Het station telt 100 km pistes met mogelijkheden voor de beginnende en de meer gevorderde skiër. Het gebied is sneeuwzeker en één van de meest zonnige gebieden van de Alpen. Orcières is een zeer modern kindvriendelijk wintersportgebied met 29 moderne liften en winteractiviteiten: hondensleeën, snowpark, paragliden, tyrolienne, slapen in een iglo,… . Als ik het programma van de reis binnen krijg, valt mijn oog onmiddellijk op het hondensleeën. Wie krijgt nu de kans dit in de praktijk mee te maken? Hondensleeën associeer ik vooral met winters in Scandinavische landen. Nooit aan gedacht dat ook Frankrijk met getrainde husky’s aan de slag gaat. Op het Plateau van Roche Rousse (Williwaw village) leven de husky’s met hun trainer en baasje. Ik kan me er amper iets bij voorstellen maar deze beleving in de slee is memorabel. De honden zijn uitermate sociaal en levendig. Ze staan te springen om te vertrekken en hebben er overduidelijk alle plezier in. Het panorama dat zich voltrekt tart alle verbeelding. Ik ben in mijn nopjes! Deze dag moet haast perfect zijn. De prijs is het meer dan waard: vanaf € 52,00/uur met professionele begeleiding.

Orcières Merlette 1850
Orcières Merlette 1850
Orcières Merlette 1850
Dineren doen we in Restaurant Cro Magnon. Typisch bergrestaurant met plaatselijke specialiteiten zoals kaasfondue en raclette. Heerlijk! Overnachten doen we in Hôtel Les Catrems in het kloppend hart van het skistation. Ook hier is de prijs/kwaliteit ok: € 27,50/pp voor half pension, vanaf € 100,00/kamer. Het hotel heeft 22 gerenoveerde kamers. De privé overdekte parking en gratis WIFI zijn een meerwaarde. De inrichting van het hotel is typisch voor de streek en ademt rust uit in het hectische centrum van het gebied.
Restaurant Cro Magnon
Restaurant Cro Magnon

Génépi

Daags nadien bezoeken we Gayral, een bedrijf dat biologische en artisanale producten verkoopt. Interessant vind ik persoonlijk de bereidingen met ‘argousier’ (duindoorn) om je vitamine C op te krikken. Ik neem daar thuis medicatie voor dat me totaal niet bevalt. Ik probeer met plezier dit biologisch alternatief uit. Ik sta daar initieel nogal sceptisch tegenover maar Adèle Lehoux (PR Maison du Tourisme Champsaur-Valgaudemar) beweert de goede werking van dit product. Uitproberen dan maar… Ons tweede bezoek brengt ons bij Génépi Guillaumette. Een plaatselijk likeur degusteren is onvermijdelijk natuurlijk. De Génépi Guillaumette is de trots van de streek, gemaakt van een delicaat bloempje dat je tussen de rotsen op minstens 2000 meter hoogte vindt. Omdat het plantje beschermd is, heeft het bedrijf zijn eigen kwekerij.

Gayral
Gayral
Skiën doen we later die dag in St. Léger les Mélèzes. Wederom een zonovergoten dag. Op 1260 m biedt dit kindvriendelijk skistation heel wat activiteiten voor jong en oud. Het station is erkend met een aantal kwaliteitslabels: station verte, village de neige, commune touristique, village étoilé en village fleuri. Lunchen doen we aan de voet van de berg met panoramisch zicht op het dorp. Net een postkaart! Dineren en overnachten doen we in chambres d’hôtes ‘La Coustille’. Om me helemaal in de sfeer te wentelen slaap ik in de prachtige suite Hautes-Alpes (vanaf € 95,00/2 personen). De suite met een oppervlakte van 45 m2 is immens en biedt plaats voor 4 personen met twee connecting rooms, salon en badkamer. Ook hier wordt een table d’hôtes met verse producten uit eigen tuin aangeboden aan € 25,00/pp.
Bergrestaurant Yéti St. Léger les Mélèzes
La Coustille

Le domaine d’Ancelle

De laatste halve dag brengen we door in Le domaine d’Ancelle op 1350 m. Met 30 km skipistes een gemoedelijk en klein skistation. Ik voel me vandaag jammer genoeg niet al te best en geniet van de rust in het bergrestaurant. Mijn compagnie amuseert zich te pletter. Jammer dat ik niet mee kan skiën maar de zon en de uitzichten maken veel goed. Snel omkleden naast de wagen en de reis zit erop. We keren richting huiswaarts. Na een rustige vlucht bereiken we tegen 20u Brussels Airport.

Mijn highlights

Chambres et table d’hôtes La Grange des Ecrins | Wandeling in het Parc national des Ecrins | Hondensleeën in Orcières | Skiën in Orcières | Dineren in Restaurant Cro Magnon

Meer informatie

Facebook Hautes-Alpes | Champsaur & Valgaudemar | Parc national des Ecrins | Orcières Merlette 1850 | St. Léger les Mélèzes | Le domaine d’Ancelle | La Grange des Ecrins | Hôtel Les Catrems | La Coustille | Génépi Guillaumette | Chocolatier Thierry Siat Gayral

La Coustille
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!