Voorgerecht met sint jacobsvruchten in de avondzon |
voorgerecht voor 4 personen:
- 3 à 4 sint jacobsvruchten zonder koraal/per persoon
- 2 stevige tomaten
- 1/2 ajuin
- 4 sjalotten
- 50 ml droge witte wijn
- 2 witte boterhamen
- 1 teentje look
- 1 koffielepel gehakte en gedroogde peterselie
- snuifje provençaalse kruiden
- olijfolie
- 4 schelpen
- Pel de tomaten en snijd in blokjes.
- Pel en versnipper de ajuin en sjalotten.
- Doe een scheutje olijfolie in een pot en stoof de ajuin en sjalotten een 3-tal minuten zonder kleuren.
- Blus met de witte wijn, laat even inkoken.
- Voeg de tomaten toe en laat een 15-tal minuten zachtjes pruttelen.
- Roer af en toe om.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het brood in kleine blokjes, versnipper de look.
- Doe een klontje boter in een potje en fruit de look even aan zonder kleuren.
- Voeg het brood, peterselie en provençaalse kruiden toe en bak even op.
- Doe in een pan een scheutje olijfolie.
- Laat de pan op temperatuur komen en verdeel de olie over de pan. Niet overdrijven met de olie.
- Verwijder eventueel overtollige olie met keukenpapier.
- Verwarm de schelpen in de oven op 100°C voor.
- Bak de sint-jacobsvruchten 1 à 2 minuten aan beide kanten.
- Kruid met een weinig peper en zout.
- Doe op het einde een klontje boter in de pan, laat smelten en laat de sint-jacobsvruchten er even door gaan.
- Dresseer wat van de tomatenpuree in de schelp, schik er een aantal sint-jacobsvruchten op en bestrooi met het broodmengsel.