Recept kaaskroketten
Voor ca. 20 kroketten
- 100 g bloem
- 80 g goede boter
- ½ l volle melk
- 150 g zelf geraspte Gruyère
- 50 g zelf geraspte Emmentaler
- 6 g gelatine
- 1 eigeel
- 1 koffielepel zout
- peper, nootmuskaat
- paneermeel
- panko
- 3 tal eiwitten losgklopt
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Maak een roux met de bloem en de boter. Laat even drogen op een zacht vuur.
- Kruid de melk met het zout, peper en nootmuskaat.
- Giet de melk bij de roux en breng al roerend aan de kook.
- Laat de dikke bechamel saus 1 minuut doorkoken, roer regelmatig om aanbranden te vermijden!.
- Zet het vuur af en meng dan de gemalen kaas er door met een houten spatel of een pottenlikker.
- Meng er de gelatine door.
- Meng dan het eigeel door de dikke massa.
- Giet de massa in een rechthoekige pyrexglazen schaal die bekleed is met bakpapier.
- Maak de kroketten niet te dik! Op die manier maken ze minder kans om bij het frituren open te springen.
- Dek de bovenkant af met bakpapier.
- Laten afkoelen, en laat een nacht in de koelkast rusten.
- Haal de kaasmassa met het bakpapier uit de schotel.
- Snijd er rechthokjes uit (3cm op 4cm).
- Haal de kroketten eerst door het paneermeel. Zorg dat alles goed bedekt is.
- Haal ze nu door het eiwit en dan door de panko.
- Laat de kaaskroketten nog een aantal uur rusten in de koelkast.
- De kroketten in 2-3 minuten afbakken in zuiver frituurolie op 180 graden.
- Serveren met citroen en gefrituurde peterselie.