Je kan deze fricassee zowel met kalfs- of varkensstoofvlees maken. Varkensstoofvlees is goedkoper maar eveneens lekker!
voor 2 à 3 personen
– 500 gr varkens- of kalfsstoofvlees
– een half bakje champignons
– 1 ajuin
– 300 ge gehakt
– 10 ge paneermeel
– 1/2 theelepeltje parikapoeder
– zout
– 3/4 bouillonblokje (kip of rund)
– snuifje currypoeder
– worcestersaus saus
– 1 ei
– zout
– peper
– 100 ml room
voor de roux:
25 gr bloem
25 gr boter
Smelt de boter in een pan, bak het vlees lichtjes aan en kruid met peper en zout. Doe het in een kookpot, stoof eveneens de gepelde en in stuken gesneden ajuin in de pan en voeg bij het vlees. Zet het vlees juist onder met water en laat ongeveer één uur en 40 minuten zachtjes sudderen onder deksel, voeg eventueel wat water toe. Snijd de champignons in 4 en bak in de pan met wat boter, kruid met peper en zout.
gehaktballetjes:
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, paprika poeder, zout, currypoeder en draai er balletjes van.
Zet een kookpot met water en een scheutje worcestersaus op het vuur en breng aan de kook. Doe de balletjes in het water, laat het water terug aan de kook komen en laat 5 minuten doorkoken. Giet de balletjes af.
Als het vlees gaar is, giet af door een vergiet en vang het kookvocht op in een ander kookpot, voeg bij het kookvocht de room en het 3/4 bouillonblokje toe, bind met de roux. Laat even doorkoken (ondertussen roeren met klopper). Meng het vlees, champignons en balletjes onder de saus. Lekker met frietjes, pasta, puree, rijst…