Vandaag terug stevige winterkost: bloemkoolgratin met aardappelen.
Voor 4 personen:
- 600 g bloemkool in roosjes
- 600 g aardappelen in blokjes
- 6 kerstomaten
- 1 ajuin
- 1 teentje knoflook
- 30 g boter + 10 g (voor het aanstoven)
- 30 g bloem
- 80 g jonge gouda (geraspt)
- 1/4 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel gehakte peterselie
- peper, zout en nootmuskaat
- 300 ml volle melk
- Kook de bloemkool en aardappelen (apart) 10 minuten in gezouten water, laat uitlekken in een vergiet.
- Maak een roux met boter en bloem.
- Pel de ajuin en snijd in halve ringen.
- Pel de look en snijd fijn.
- Stoof de ajuin en look 5 minuten op zacht vuur in een klontje goede boter.
- Voeg de melk toe, kruid met paprikapoeder, peterselie, peper, zout en nootmuskaat.
- Breng aan de kook.
- Bind de saus met de roux (je hebt denkelijk niet alles nodig), laat even doorkoken onder voortdurend roeren.
- Zet van het vuur en meng er 60 g kaas onder.
- Snijd de kerstomaten in de helft.
- Verdeel bloemkool, aardappelen en kerstomaten over een ovenschotel en verdeel er de saus over.
- Bestrooi met de overschot van de gemalen kaas.
- Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.