Het voorbije jaar hebben we enkele pareltjes ontdekt die we jullie zeker niet willen onthouden. Deze boekentips zijn een perfecte start voor het nieuwe jaar. Niet alleen om gezond en gebalanceerd te koken maar ook om een stapje in de wereld te zetten of nieuwe smaakcombinaties uit te proberen.
CULINAIR
5 Ingrediënten – Jamie Oliver
Snel, simpel, superlekker – dé opvolger van Jamie in 15 minuten. Een boek dat we heel graag aan onze collectie kookboeken toevoegen. Vooral tijdens de werkweek moet het snel en efficiënt gaan met een minimum aan boodschappen.
In 5 ingrediënten: snel & simpel koken laat Jamie Oliver zien hoe je met slechts 5 ingrediënten elke dag heerlijk en healthy kunt eten. De recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken en in een handomdraai klaar. Het boek bevat 130 recepten over kip, rund-, varkens- en lamsvlees, vis, eieren, vegetarische recepten, salades, pasta’s, rijst, noedels en uiteraard heerlijke zoetigheden! Bij elk recept vind je een visuele ingrediëntenlijst, tijdsduur, portiegrootte, informatie over voedingswaarden en een gemakkelijk te volgen recept. Dit is Jamie’s makkelijkste kookboek tot nu toe en ideaal voor mensen met weinig tijd.
Slow Coffee – Marjolein Vermeersch
Marjolein Vermeersch (Koffie Kàn) schreef samen met haar moeder Martine Nijsters een eigenzinnig koffieboek, Slow Coffee. Het resultaat is een praktisch inspiratieboek voor mensen die bewust willen genieten van hun koffiemoment.
In het boek staat alles wat je wil weten over koffiedrinken als ‘levenskunst’.
Ze onthult de verrassende geheimen achter het telen, oogsten, branden én schenken van koffie. Een warme aanrader voor elke levensgenieter, of je nu een koffiefreak of een occasionele koffiedrinker bent. Slow coffee gaat over de ambachtelijke manier van produceren: mét de nodige tijd en aandacht voor de selectie van de boon, het roosteren en de verpakking.
Uiteraard ontbreken ook de recepten niet. Je vindt de gekste en de heerlijkste combinaties met koffie.
Basic aperitiefhapjes – Christophe Declercq
Ben je nog op zoek naar inspiratie voor aperitiefhapjes? Neem dan zeker dit boek ter hand of bekijk bij onze recepten voor aperitiefhapjes.
In zijn nieuwste Basic-boek laat Christophe Declercq de dessertwereld even achter zich. Hij toont je hoe je meer dan 30 eenvoudige en toch overheerlijke aperitiefhapjes kan maken met behulp van stap-voor-stapfoto’s en eenvoudige toelichtingen. Leer miniloempia’s maken of imponeer je gasten met je zelfgemaakte patémousse met vijgenjam of quiche met appel en geitenkaas.
Exki – Het kookboek
Over één ding zijn alle voedingsdeskundigen het eens: groenten zijn een weldaad voor onze gezondheid. Hoe meer natuur op je bord, hoe meer gezond eetplezier. De EXKi-restaurants staan al jaren garant voor lekker eten met oog voor kwaliteit, versheid, gezondheid en duurzaamheid. En met zijn kookboek wil EXKi iedereen laten mee-eten van heerlijke seizoensrecepten met groenten in een glansrol.
Enkele weken geleden waren we op de luchthaven van Zaventem en kochten we een gezond sapje en een lekker tussendoortje bij het Exki-restaurant aldaar. Eerlijk gezegd was de aankoop vrij prijzig maar het dessertje met chocolade, caramel en walnoot was de prijs meer dan waard.
Al meer dan 15 jaar ontwikkelen en bereiden de EXKi-chefs gezonde recepten met veel groenten, al meer dan 15 jaar vallen de recepten in de smaak bij een stijgend aantal klanten. Met EXKi- Hét kookboek kan iedereen nu thuis aan de slag. De 140 recepten in dit boek zijn ingedeeld volgens de seizoenen en zijn makkelijk en snel te bereiden. Ook wordt rekening gehouden met wie glutenvrij, lactosevrij of veggie wil eten. Voor elk wat wils, maar altijd lekker. Houd het lekker warm en gezellig met de aardappelcrumble met kurkuma.
Peperkoek – 150 x anders
Peperkoek. Misschien eet je het als tussendoortje. Of past het bij je favoriete theemoment? Bij anderen prijkt er elke ochtend nog peperkoek op de ontbijttafel. Peperkoek zit diep gebakken in onze cultuur. Het is een oud en bekend gebruik om met Pasen, Valentijn of Nieuwjaar peperkoek uit te delen in de vorm van een hart. En ook de uitdrukking ‘een hart van peperkoek’ kennen we allemaal. Sta je er soms bij stil hoe deze dagelijkse lekkernij gemaakt wordt? Wat er allemaal inzit en hoe lang het al bestaat? En wat je er allemaal mee kan doen? Het boek ‘Peperkoek’ wil dit authentiek, origineel en eerlijk product terug onder de aandacht brengen. Want de mogelijkheden met peperkoek zijn eindeloos, zowel in als buiten de keuken: muesli van peperkoek, een peperkoekcocktail, een salade met croutons van peperkoek, maar ook: je eigen peperkoeken hart of een peperkoeken huisje. In dit boek vind je ze allemaal naast 145 andere fijne weetjes, tips en recepten over en met peperkoek. Bij Vondelmolen bakken ze al vijf generaties lang peperkoek aan de hand van een zorgvuldig bewaard familierecept. Hun peperkoek kreeg het label van officieel streekproduct. In dit boek delen ze hun geschiedenis en kennis.
Weight Watchers – 365 dagen (herziene versie met 25% nieuwe recepten)
Afvallen op een gezonde en bewuste manier? Dit boek helpt daarbij. Het succes van de Weight Watchers methode is intussen bekend: een wetenschappelijk onderbouwd en haalbaar programma dat gemakkelijk past in ieders leven. Weight Watchers is een vertrouwde en zeer succesvolle naam op het gebied van afvallen. Weight Watchers formuleert een pasklaar antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. In dit boek vind je immers voor elke dag van het jaar een suggestie voor een dagmenu en een bijhorend recept volgens het nieuwe Flex Programma. Het nieuwe Weight Watchers Flex programma dat is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwd SmartPoints systeem leert je de juiste keuzes te maken waardoor je nog steeds lekker kan eten waarvan je houdt én goede afslankresultaten behaalt. Het moedigt je aan te kiezen voor meer fruit, groenten, eiwitten en minder suikers en verzadigde vetten. Je mag nog alles eten: je kiest voedingsmiddelen op basis van hun SmartPoints waarde, jouw SmartPoints dagtotaal en waar je zin in hebt. We hebben de lijst uitgebreid van producten die je niét hoeft te tellen: zero Points-voedingsmiddelen. SmartPoints die je de ene dag niet gebruikt, kan je overdragen naar een ander moment wanneer het jou uitkomt. Zo wordt het Flex programma nog flexibeler en past het ook in jouw leven!
Wisten jullie trouwens dat WW door het jaarlijkse dieet rapport van US News (het op 1 na grootste nieuwsmagazine in de VS), opnieuw verkozen werd tot winnaar in de categorieën, ‘beste dieet voor gewichtsverlies algemeen’, ‘beste commerciële dieet’ en ‘beste dieet om snel gewicht te verliezen’. Ook haalde WW topscores in de categorieën ‘gemakkelijkst te volgen’, ‘beste dieet globaal’, ‘beste gezondheidsdieet’ en ‘beste diabetesdieet’. Een mooie start van het nieuwe jaar!
TRAVEL
Reisgids ‘tussen reis en roots’ – Erik Brusten
In oktober 2017 zijn we op perstrip naar Malta geweest waar we de Belgische journalist Erik Brusten leerden kennen. Hij is auteur van ‘Tussen reis en roots’, een reisgids met focus op vergeten erfgoed in tal van top-citytripbestemmingen. ‘Tussen reis en roots’ neemt u mee op een tocht doorheen Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Firenze, Gdańsk, Istanbul, Londen, Madrid, München, Napels, New York, Parijs, Praag, Rome, Sevilla, Venetië en Wenen. Deze speciale gids is met veel zorg samengesteld en meermaals op het terrein uitgetest. Ga zelf op verkenning en ontdek de vergeten ‘Belgische’ plekjes die ervoor zullen zorgen dat elk stedenbezoek een unieke inslag krijgt!