Lekkere aardbeientaart
Gebaseerd op een recept uit het prachtige bakboek: Kookschool Patisserie – En je zoete dromen worden werkelijkheid. Ik heb er al twee recepten uit klaar gemaakt en beide zijn perfect gelukt!
Wat heb je nodig voor 8 stukken taart?
- zoet boterdeeg
- amandelcrème
- banketbakkersroom
- 100 g aardbeienjam
- 750 g aardbeien
- 50 g abrikozenafdekgelei
- Maak het zoet boterdeeg.
- Klop de afgekoelde banketbakkersroom onder de amandelcrème.
- Haal het deeg 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 2 mm.
- Beboter een taartvorm.
- Bekleed de taartvorm met het deeg.
- Doe de amandelcrème in een spuitzak (spuitmond nr.8).
- Spuit de amandelcrème in spiraalvorm op het deeg.
- Bak de taartbodem in ca. 35 minuten op 160°C.
- Laat de taartbodem afkoelen en haal hem uit de taartvorm.
- Spreid de jam op de romige frangipane uit.
- Snijd de aardbeien in de lengte doormidden.
- Garneer de taart met de aardbeien.
- Breng de afdekgelei met 20 g water aan de kook.
- Bestrijk de aardbeien meteen met de gelei.
Zoet boterdeeg
- 250 g bloem
- 25 g amandelmeel
- 140 g boter
- 100 g poedersuiker
- 1 ei
- 1 g zout
- Zorg dat de boter zacht is.
- Klop met een garde de boter en de poedersuiker romig.
- Meng er het ei en het zout door.
- Voeg de bloem en het amandelmeel toe en kneed het deeg (met de machine of met de hand).
- Druk het deeg 1 à 2 keer plat. Wikkel in plastiekfolie.
- Laat minstens 1 uur (nog beter – een hele nacht) in de koelkast rusten.
Banketbakkersroom
- 500 g melk
- 100 g eierdooier
- 120 g suiker
- 50 g maïzena
- 50 g boter
- 1 vanillestokje
- Klop de eierdooiers met de suiker bleek en schuimig.
- Meng er de maïzena door.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en doe het samen met het stokje bij de melk.
- Breng de melk aan de kook.
- Verwijder het vanillestokje.
- Giet de helft van de melk bij het eiermengsel en klop met een garde.
- Giet het mengsel terug bij de rest van de melk.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook.
- Laat 1 minuut pruttelen, maar blijf goed doorroeren.
- Zet van het vuur en meng er de boter door.
- Stort de room uit in een bakje en dek af met plastiekfolie.
- Laat afkoelen.
Amandelcrème
- 50 g boter
- 50 g suiker
- 50 g amandelmeel
- 1 ei
- 10 g bloem
- Zorg dat de boter zacht is.
- Klop de boter met de suiker romig.
- Meng met een spatel het amandelmeel, eieren en bloem onder het botermengsel.