Kaasfondue maken
In mijn jeugdjaren brachten we omwille van de werkzaamheden van mijn vader steevast de zomervakanties in St. Moritz door. We vonden het hemels dat we, tussen zijn werkzaamheden door, even konden relaxen met het gezin tijdens een diner of lunch. Ofwel gingen we naar Lanterna Verde in Italië pasta eten ofwel gingen we naar een plaatselijk restaurant. Op één van die keren zakten we af naar een echte Zwitserse stübe. Mijn zus en ik moesten en zouden kaasfondue eten. Mijn ouders kozen voor vleesfondue. Gelukkig maar want na 1 hap hadden we er al genoeg van. De affiches in de omgeving trokken meer aan dan de smaak op zich. De overheersende smaak van alcohol stak ons vermoedelijk tegen. Na een wissel van onze gerechten aten mijn ouders de kaasfondue en mijn zus en ik hun vleesfondue. Vandaag de dag is dat wel helemaal anders. Ik maak de kaasfondue perfect naar mijn smaak en denk met veel plezier terug aan die avond in de stübe!
- 300 ml droge witte wijn
- 300 g gemalen emmentaler
- 300 g gemalen gruyère
- 1 teentje look
- 1 eetlepel maizena
- brood in stukjes (bv: ciabatta)
- Pel de look en snijd fijn.
- Doe de wijn en de look in een pot en breng aan de kook.
- Voeg nu beetje bij beetje al roerend de kaas toe en laat smelten.
- Los de maizena op in water en bind er de fondue mee.
- Indien nodig los wat meer maizena op en bind bij.
- De fondue moet mooi “romig” zijn.
- Zet nu de pot onder een fonduevuurtje.
- Prik stukjes brood op een fonduevorkje en roer het door de kaasfondue.
- Lekker met peper van de molen.