Jong A/D Kook
Eenvoudige recepten, met oog voor de seizoenen en verse ingrediënten. Dat is de visie op koken en eten van professioneel kok Anne Zeevalk. Deze week verschijnt haar eerste boek Jong a/d Kook met daarin 60 easy recepten voor studenten.
Annes passie voor koken en eten ontstond dertig jaar geleden tijdens een vakantie bij vrienden in Toscane. “Toen ging er een culinaire wereld voor mij open,” vertelt Anne. “Daar heb ik smaken ontdekt die ik nooit eerder had geproefd. De pasta die ze me voorschotelden bleek niet het enige gerecht, het was onderdeel van een negengangenmenu. Vanaf dat moment hield ik van eten.”
Gerenommeerde restaurants
Als kok stond Anne in de keuken van gerenommeerde restaurants. Daarnaast gaf ze kookworkshops aan kinderen. “Bijna ieder kind vindt koken leuk, “zegt Anne. “Mijn ervaring is dat de meeste kinderen open staan om nieuwe dingen te proeven. Het zijn vaak de ouders die de aanname doen dat hun kind iets niet lust.”
Anne gaf ook kookles aan ouderen. Het raakte haar dat veel ouderen eenzaam zijn en met kooklessen wilde ze die eenzaamheid doorbreken. Anne: “En dat werkte, want het ging de ouderen ook vooral om de gezelligheid. Bovendien ga je een dame van 92 toch niet meer vertellen hoe ze de sla moet schoonmaken.”
Anne kookt met producten die bij het seizoen horen en zo dicht mogelijk bij huis zijn ingekocht. In haar volkstuin verbouwt ze dan ook van alles. “Niets is lekkerder dan verse groenten en fruit uit eigen tuin.” En alles draait om de smaak bij Anne. “In de winter koop je niet snel aardbeien, dan smaken ze waterig. Bovendien worden ze dan van ver ingevlogen. Dat is eigenlijk niet meer verantwoord in deze tijd.”
Lightproducten gebruikt Anne niet. “Eet gewoon wat minder, maar gebruik pure en verse ingrediënten.” Zelf kookt ze graag met Oosterse specerijen, zoals za’atar en rozenwater of oranjebloesemwater. “Gerechten maken met een twist, dát vind ik een uitdaging.”