Het Internationale Jaar van de Boon
HAK geeft graag inspiratie hoe bonen een gezonde variatie kunnen bieden of zelfs een alternatief voor vlees kunnen zijn.
Het is dit jaar het Internationale Jaar van de Boon onlangs afgekondigd door de Verenigde Naties. In maar liefst 32 landen vinden evenementen rond de boon plaats . Daarnaast staan bonen ook centraal tijdens De Week van Groenten en Fruit van 2 tot 8 mei waarbij de aandacht uitgaat naar gezonde gerechten die ontstaan uit groenten en/of fruit van het seizoen. Peulvruchten zijn hier “Groente van het Jaar”. Kortom, het is dus hoog tijd om de boon als gezond en lekker voedingsmiddel op de kaart te zetten. Bonen zijn namelijk één van de gezondste en meest bijzondere producten van Moeder natuur.
In België eten we maar mondjesmaat bonen, namelijk slechts zo’n 10g per dag, wat significant mind er is dan in andere Europese landen. Hoog tijd dus om deze voedzame kracht bommetjes een dagelijks onderdeel te gaan laten zijn van ons voedingspatroon.
Bonen zijn een belangrijke energiebron, ze zijn vezelrijk en een uitstekende vleesvervanger
Bonen zijn een belangrijke energiebron, ze zijn vezelrijk en een uitstekende vleesvervanger Wij weten het natuurlijk al lang; bonen zijn voedzaam, gezond en vooral erg lekker! Met ruim 1000 soorten – waaronder bijvoorbeeld kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte bonen – met elk hun eigen smaak, bite en kleur bieden ze een keur aan variatie mogelijkheden. Peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd, zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol vezels, eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Ze bevatten heel weinig vetten en leveren zowel mineralen zoals calcium, ijzer en zink als vitamines A, D en B aan. En ze passen prima in een menu zonder vlees. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar mét lekkere en gevarieerde maaltijden.
Nieuwe manier van eten
Het lijkt dat consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in flexitarisch eten: ze eten vaker één dag per week (of vaker) geen vlees. Bonen passen goed in deze nieuwe manier van eten. Ze zijn ideaal om mee te variëren, om een bestaand gerecht te verrijken of als gezonde vleesvervanger. Toch zijn er nog veel huishoudens die het lastig vinden om vaker bonen op het menu te zetten. Zij hebben een vaste maaltijdroutine waar ze nog moeilijk van afwijken. HAK , als marktleider in België, wil het consumenten gemakkelijker maken om vaste maaltijden net iets rijker of gevarieerder op te dienen met bonen erbij. Dit doen we door te inspireren met heerlijke recepten gedurende dit hele jaar.