Dit recept is gebaseerd op ‘Perfecte witte bonen in tomatensaus’ uit het kookboek:
“68 onmisbare basisrecepten voor elke kok”(blz.155). Ik moet zeggen dat de bereiding aardig gelukt is. De smaak is absoluut niet te vergelijken met witte bonen in tomatensaus uit blik. En waar de kinderen normaal al griezelend hun neus optrekken, eten ze zonder mopperen mee. De bonen zijn perfect van smaak en structuur. Jammie!
- 300 g witte bonen
- 1 ajuin (in grove stukken)
- 1 wortel (in grove stukken)
- 2 stengels bleekselder (in grove stukken)
- 1 laurierblaadje
- 2 el olijfolie
- 1 rode ajuin (versnipperd)
- 2 teentje knoflook (zeer fijn gesneden)
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl paprikapoeder
- een snuifje gemalen kruidnagel
- 2 tl suiker
- 2 el worchestersaus
- 1 el tomatenketchup
- 300 ml tomatenpassata
- paar druppeltjes Tabasco chipotle
- zout
- Zet de bonen onder met water en laat 24 uur wellen.
- Laat de gewelde bonen uitlekken.
- Doe de bonen samen met de ajuin, wortel, selder en laurier in een pot.
- Zet onder met water en laat 60 minuten koken (zonder deksel) tot de bonen gaar zijn.
- Giet af en verwijder de groenten. Bewaar het kookvocht!
- Fruit de rode ui en look even aan.
- Blus met de rode wijnazijn en laat even koken.
- Voeg dan paprikapoeder, kruidnagel en suiker toe.
- Laat dit even al roerend bakken zonder kleuren.
- Giet er ketchup, worcestersaus, tomatenpassata, Tabasco chipotle en 200 ml kookvocht van de bonen bij.
- Laat de saus 40 minuten koken onder deksel.
- Breng de saus op smaak met zout.
- Meng er de bonen onder.
Voor meer perfecte recepten:
Perfect: 68 onmisbare basisrecepten voor elke kok
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Felicity Cloake
ISBN: 9789021553900
€ 14,95