Voor het deeg
-10 gr instant gist
-500 gr bloem
-½ theelepel suiker
-1 theelepel zout
-3 eetlepels olijfolie
-water
Voor de kruidenlaag
-2 eetlepels fijgehakte rozemarijn
-zeezout
-olijfolie
Maak een papje v/d gist met 1 dl lauw water, de gist en de suiker. Laat dit 10 minuten staan tot het schuimt. Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe. Voeg aan het gistpapje, olijfolie en nog 15 cl water toe. Mengen tot een glad deeg. Dan10 minuten kneden op een, met bloem bestoven, werkplank tot een elastisch deeg. Laat 40 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven op 220 graden. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 1 cm dik en leg het op een ingevette bakplaat. Laat nog 20 minuten rijzen (afgedekt).
Druk putjes met je duim in het deeg, besmeer met olijfolie. Bestrooi met rozemarijn en zeezout . Bak het goudbruin af in ongeveer 25 minuten. Laat de focaccia wat afkoelen, maar serveer warm.
Tip!
Bij het bakken kan je een braadslede in je oven zetten met kokend water: door de stoom blijft het brood zacht (wees wel erg voorzichtig!). Heb je een oven die met intervalen kan stomen gebruik die dan.