Begin maart 2018 vertrek ik op uitnodiging van Zwitserland Toerisme naar Zürich voor een culinaire wintertrip door Zwitserland aan boord van de Bernina Express. Al als kleine jongen was ik gefascineerd door treinen en meer bepaald door die prachtige rode exemplaren die we jaarlijks in Zwitserland tegenkwamen. Het was dan ook een droom die uitkwam toen ik zelf met de Bernina Express kon reizen en zelfs naast de treinbestuurder het landschap mocht bewonderen. De treinreis met de Bernina Express is bijzonder in die zin dat de rit erkend is door UNESCO-werelderfgoed. Ook het feit dat de route de Alpen doorkruist van Zwitserland tot Italië en daarbij hoogtes trotseert tot meer dan 2.200 meter is bijzonder. Naast een zitplekje in eerste klas met panoramisch zicht op de bergen, ravijnen en viaducten is de natuur adembenemend mooi. Onze rit vertrekt in Chur en eindigt in Poschiavo. Onderweg houden we regelmatig halt voor een culinaire break en onze overnachtingen. Voor een foodblogger en Zwitserland lover, hét summum!
Tip voor een weekendje weg – Chur
Na mijn vlucht met Swiss van Brussel naar Zürich neem ik de trein naar Zürich Hauptbahnhof waar ik overstap naar Chur. De treinen in Zwitserland zijn goed verzorgd, stipt en het personeel is vriendelijk. Ik geniet van het uitzicht! We rijden voorbij het meer van Zürich. We passeren eveneens Glarnerland waar ik veel wintervakanties heb doorgebracht en eveneens mijn allerliefste vrouw heb ontmoet. Na het voorbijrijden van het Walenmeer arriveer ik in Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden. Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland waar men 3 officiële landstalen spreekt: Duits, Reto-Romaans en Italiaans.
Na een wandelingetje van een 10-tal minuten check ik in bij het Romantik Hotel Stern 4*. De kamers zijn verzorgd en mooi, de keuken is mijn meug en het personeel is vriendelijk. Na het inchecken maken we een wandeling door Chur. Men had minder goed weer voorspeld maar het tegendeel is waar en het zonnetje komt er zelfs door. We bezoeken de St. Maria Himmelfahrt Cathedral, met een volledig nieuw orgel. We wandelen voorbij de Bündner Kantonsschule, de St. Luziuskirche met het priesterseminarie en de Theologische Hogeschool. We wandelen door de oude stad en bezoeken de St. Martinsplatz, een mooi plein met o.a. een fontein en de Martinskirche. Tijdens het vrije uurtje wandel ik zelf nog door de oude stad en koop een Rösti rasp waar ik bijzonder blij mee ben. Ik wandel verder naar het hotel en maak me klaar voor het diner.
Dineren in Romantik Hotel Stern
Dineren doen we in het hotel zelf. We beginnen met enkele heerlijke appetizers: zwaardvis met citroen panna cotta, pompernikkel met zure room, pompoensoep, mostbröckli (vleesspecialiteit uit Zwitserland) met appelchutney en salami met confituur van rode ui. Nadien krijgen we een “Bündner Trilogie” met o.a. Maluns (een aardappelgerecht) met appelmoes en alpenkaas, Capuns “sursilvans” (gevulde snijbietrolletjes) en rösti met Engadiner worst. We drinken er een Blauburgunder bij van het wijndomein Pola uit Maienfeld. Als dessert krijgen we walnootijs met gemarineerde pruimen. En we sluiten de maaltijd af met een Churer Röteli, een plaatselijke likeur.
Fabulous evening tour Chur
Nadien doen we avondwandeling in de oude stad waar de gids ons de donkere kantjes en geheime plekjes van Chur laat zien. Lantaarns maken het geheel zo mogelijk nog geheimzinniger waardoor de legendes helemaal tot leven komen!
De volgende morgen bezoeken we in Bühler’s Zuckerbäckerei. Hier worden exclusieve producten uit Chur en Graubünden geproduceerd. Zo proeven we Bündner-Pfirsichsteine, een specialiteit op basis van marsepein en een aantal geheime ingrediënten. De marsepein wordt in een mal van een perzikpit gedrukt. We mogen alles proeven waar we zin in hebben. Zo proeven we nog Bündner Birnbrot en uiteraard de heerlijke Engadiner Nusstorte. Ik ben echt zot van de Zwitserse patisserie. Langs één kant goed dat we dat in België niet kunnen krijgen. Zo heerlijk! Zou niet al te best zijn voor de lijn…
Adembenemende treinreis met de Bernina Express
Tijd voor het eerste deel van onze treinrit met de spoorwegmaatschappij Rhätische bahn. De treinen van de Rhätische bahn rijden op smalspoor. Het voordeel van smalspoor is dat het goedkoper is en de treinen zo makkelijker bochten kunnen nemen en sneller hoogte kunnen winnen. De grondlegger van de Rhätische bahn was de Nederlander Willem Jan Holsboer. Vanaf de gemeente Thusis tot in Tirano (Italië) is het 122 km lange traject sinds juli 2008 UNESCO-Werelderfgoed. Je passeert 20 dorpjes, 196 bruggen en 55 tunnels. De rit is prachtig en terecht werelderfgoed!
Wij doen het traject in twee dagen met een tussenstop in Bergün. We vertrekken in Chur. We passeren Thusis en Tiefencastel. Net voor Filisur rijden we over het spectaculaire 142 m lange Landwasser-viaduct. We stappen uit in bergdorp Bergün. Na het inchecken in ons hotel gaan we eten in de bistro van het Albula spoorwegmuseum. We worden bijzonder vriendelijk ontvangen. Je zit op originele treinbanken. Er hangt een prachtige stationsklok. Ik bestel een gemixte salade met French dressing en geniet! Zalig! Nadien huren we een slee en krijgen een sportrodel, een comfortabeler model dan een Davoser slee maar ook een pak duurder. We krijgen eerst nog uitleg over hoe we onze slee moeten gebruiken (draaien en remmen). We nemen hier de trein naar Preda. Na een rit van 16 minuten staan we klaar om onze afdaling van 6 km te beginnen. Het begin is nog langzaam maar dan gaat het een pak sneller (ik moet regelmatig remmen). De omgeving is mooi. Je gaat soms door de tunneltjes van de spoorweg. De sleepiste is niet moeilijk. Na 6 km staan we terug in Bergün. De sleepiste is ’s avonds verlicht. Toffe activiteit! Nadien bezoek ik het Albula treinmuseum waar o.a. een treinmaquette staat.
Kaasfondue kan niet ontbreken
De planning was om buiten kaasfondue te eten maar het sneeuwt te hard en het is koud. We eten binnen in Fonduestübli in Bergün. Ik lust kaasfondue bijzonder graag en zeker als je het in de Alpen kan eten en het buiten sneeuwt. Dan smaakt alles dubbel zo lekker! Ik probeer het recept van de chef te ontfutselen maar verder dan de toevoeging van de Appenzeller kom ik niet. Het recept blijft geheim!
Bij de treinbestuurder in de cabine
De volgende morgen zetten we onze reis met de Bernina Express verder. Deze keer wordt de rit nog specialer. Ik mag ik bij de treinbestuurder, Samuel Keller, in de cabine zitten. Een belevenis! We volgen een aantal keerlussen en keertunnels om hoogte te winnen. Nadat we Preda zijn voorbijgereden, duiken we de bijna 6 km lange Albulatunnel in en komen uit in het Oberengadin. We rijden voorbij Bever en Samedan om te stoppen in het station van Pontresina waar ik overstap naar een panoramawagen. Deze moderne wagons (zowel als in 1ste als in 2de klas) hebben grote ramen zodoende je nog meer van het uitzicht kan genieten. Nadat we Pontresina verlaten, rijden we voorbij de Morteratschgletscher om dan te stoppen bij Alp Grüm op een hoogte van 2.091m. Hier heb je een prachtig zicht op de Palügletscher. We lunchen in Ristorante Albergo Alp Grüm. Ik kies voor kalfsworst met ajuinsaus en noedels en als dessert een bolletje ijs (chocolade en pistache) mét room maar zonder suiker. Heerlijk! Nadien is het tijd voor een stevige sneeuwschoenwandeling van 2 uur van Alp Grüm naar het stationnetje Cavaglia. Daar stappen we terug op de trein richting Poschiavo.
Pizzoccheri leren maken
In het stadje Poschiavo stappen we uit om in te checken in het historische Hotel Albrici. Het hotel heeft maar 10 kamers. De kamers zijn ingericht met antieke meubels, originele houten vloeren en moderne badkamers met douche. Het hotel werd in 2004 lid van de vereniging Swiss Historic Hotels. Je kan hier ook pizza aan schappelijke prijzen eten. Nadien wandelen we naar Restaurant Motrice voor een kookworkshop Pizzoccheri maken. Pizzoccheri is een vegetarisch pastagerecht. Het pastadeeg bestaat uit een deel boekweitmeel en een deel bloem, zout en water. Het gerecht bevat eveneens snijbiet, aardappelen, groene kool, ajuin, look, boter en valposchiavo kaas. Een stevig gerecht maar ik kan het smaken en maak het ook af en toe thuis klaar.
Poschiavo bezoeken
De volgende morgen wandelen we onder begeleiding van een gids (onder een stralende zon) door de smalle straatjes van Poschiavo. We bezoeken o.a. het mooie marktplein waar eveneens ons hotel gelegen is. In de zomer wil ik hier gerust een terrasje komen doen. We bezoeken de Evangelische kerk en de Kerk van San Vittore Mauro met zijn prachtige “inkomdeur”.
Jammer genoeg komen aan alle mooie liedjes vroeg of laat een einde. Ons bezoek aan het mooie Zwitserland zit erop. Ik heb genoten van deze fantastische trip en kan een treinreis met de Bernina Express en de tussenstops om dorpjes te bezoeken of culinaire geneugten te ontdekken alleen maar aanbevelen! Als ik de kans krijg terug te keren….Onmiddellijk!