De Rooden Hoed is het oudste restaurant van Antwerpen (1750) en is gelegen in het centrum van de stad, aan de voet van de kathedraal. Medio 18e eeuw was die locatie de plaats waar men afstapte “te voet en te peerd”, waar men de koets nam, waar reizigers en handelslui stopten om iets te drinken, te eten en zich te verfrissen. Ook de paarden werden op deze plaats verzorgd, geruild en gekocht. Van hieruit ging men weer op weg richting Brussel, Leuven en Tienen. De nieuwe uitbaters van Grand Café De Rooden Hoed maken een kwinkslag naar de geschiedenis en serveren dagelijks een “Soep van de Koetsier”, een dagverse soep die gratis wordt aangeboden aan de stadsgidsen en stadskoetsiers. Over de oorsprong van de naam “De Rooden Hoed” doen meerdere verhalen de ronde: het ene verwijst naar de vuurrode tegelvloer die er nog steeds ligt, het andere verhaal zou verwijzen naar de vicaris van de kathedraal die altijd getooid was met een rode hoed. Meer waarschijnlijk is echter dat het pand, bij gebrek aan huisnummers toen, werd genoemd naar het rode pannendak: “het huys met de rooden hoed”.
Grand Café De Rooden Hoed staat garant voor ongedwongen genieten van zeevruchten en streekgerechten. De huidige menukaart maakt subtiele verwijzingen naar de tijd van toen. Toen Moules Parquées 25 frank kostten en waar klassiekers als La truite au bleu en Le Coq au Vin de Mâcon werden geprezen. Uit eten deed men in ’t Frans, zoveel is duidelijk, maar genieten is universeel. Vandaag staan nog veel van deze klassiekers op de kaart : Paling in ’t groen, konijn met abdijbier, waterzooi, maar dé specialiteit van het huis zijn de schaal & schelpdieren.
Grand Café De Rooden Hoed
Oude Koornmarkt 25
2000 Antwerpen
03 289 09 09
www.deroodenhoed.be
menu
Keuken is doorlopend open van 12u00 tot 22u30 (gesloten op maandag & dinsdag)