De beste bloemkool en broccoli met kaas
Gisteren maakte ik ‘De beste bloemkool en broccoli met kaas’, gebaseerd op het recept uit het boek “Bespaar met Jamie”. Deze ovenschotel is rijk aan groenten en de geschaafde amandelen geven een crunchy touch aan het gerecht. Voor een variatie op dit recept kan je ook andere groenten of kaas (bv. oude Gouda) gebruiken. Heb je geen verse groenten in huis? Je kan evengoed broccoli of bloemkool uit de diepvries nemen.
Ingrediënten
- 500 g bloemkool roosjes
- 500 g broccoli
- 2 teentjes look
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 75 g geraspte Grangusto kaas (of oude cheddar, of oude gouda)
- tijm uit een potje
- paneermeel
- 35 g geschaafde amandelen
- olijfolie
Bereiding
- Pel de look en snijd in dunne plakjes.
- Doe de boter in een pot en fruit de look op matig vuur even aan.
- Meng er de bloem onder.
- Voeg de melk met een garde beetje bij beetje toe.
- Doe de broccoli bij de saus en laat op een zacht vuur onder deksel in 20 minuten gaar worden.
- Roer regelmatig om.
- Als de broccoli gaar is, mix dan de saus met een staafmixer.
- Meng er de helft van de kaas onder.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper v/d molen en zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schik de bloemkool in een ovenschaal.
- Giet er de saus over.
- Strooi er de rest van de kaas over.
- Bestrooi met paneermeel, amandelen en een snuifje tijm.
- Druppel er nog wat olijfolie over.
- Zet 60 minuten in de oven op 180°C of tot de bloemkool gaar is.
De review van het kookboek “Bespaar met Jamie” volgt gauw!