Bruine fond maak ik graag. Spijtig dat het niet goedkoop is, maar dat ligt dan meer aan de energieprijzen dan aan de grondstoffen. Een bruine fond mag best een uur of 8 zachtjes koken maar ik halveer deze tijd en zet een deksel op de pot. Ik heb er deze keer een stukje soepvlees met been bij gedaan. De rundsbeenderen die je hier in de supermarkt gratis krijgt, waren op. Doe geen zout in de fond. Het zou veel te zout worden bij het inkoken!
Je moet eerst de beenderen kleuren in de oven. Voeg ongeveer halverwege de groenten toe.
Die moeten ook kleuren maar hebben minder tijd nodig.

– runds – of kalfsbeenderen of soepvlees met been (500 gr)
– 2 wortelen
– 1 grote ajuin
– 2 blaadjes laurier
– wat peterselie(stengels)
– tijm
– peper van de molen
– 3 liter water
– 40 gr tomatenpuree

Doe de beenderen in een ovenschotel en kleur ze mooi donkerbruin (niet zwart anders wordt de fond bitter) in een oven van 180° C.
Kuis de wortelen en ajuin, snijd grof en voeg ze bij de beenderen in de oven en kleur mee, voeg tegen het einde de tomatenpuree toe maar laat nog wel wat meebakken.
Doe nu alles in een grote kookpot en voeg 3 liter water, laurier, tijm, peterselie en wat peper van de molen toe. Doe wat water in de ovenschotel en zet een tijdje in de warme oven. Gebruik de restwarmte van de oven. Schraap de bakresten los en voeg eveneens bij de fond.
Laat de fond nu 4 uur zachtjes koken onder deksel. Voeg eventueel wat water toe indien nodig.
Giet nu de bruine fond door een zeef.
Laat de fond nu goed inkoken, hij gaat op een bepaald moment stroperig worden. Dat is de moment om te stoppen.

Tip

Vries de ingekookte bruine fond in voor later gebruik, eventueel in aparte porties.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!