Leg de asperges vlak op een snijplank. Schil de asperges met een dunschiller van kop naar de teen, en breek het laatste harde stukje af. Houd de schillen en de laatste stukjes bij voor soep. Als je de asperges nog even wil bewaren, draai ze dan in een zuivere vochtige keukenhanddoek en leg ze in de koelkast.
Neem een grote kookpot met ruim water, voeg zout toe en breng het water aan de kook. Leg de asperges in het kokend water en laat ca. 12 minuten zachtjes koken afhankelijk van de dikte van de asperge. Check een asperge op gaarheid. Neem nu de asperges uit het water met een schuimspaan en leg ze op een bord met een keukenhanddoek.
Ik heb vandaag een variatie gemaakt op “asperges op Vlaams wijze“. Een roerei gebakken, en op het einde in de helft gesneden kerstomaatjes en fijngesneden basilicum toegevoegd. Asperges, ei en tomaatjes gedresseerd op het bord. Afgewerkt met geschaafde Sovrano. Sovrano is een kaas van buffelmelk, type parmezaan, zacht en delicaat van smaak.