Het zijn eigenlijk krokettenbolletjes maar de bereiding is juist hetzelfde. Je kan als je dat wil langwerpige kroketten maken met een spuitzak of een krokettenmachientje.
– 2 kg bloemige aardappelen
– 2 eierdooiers
– 1 + 1/2 theelepel zout
– nootmuskaat
– peper
– boter
– paneermeel
– 2 eiwitten
– beetje maïsolie
– bloem
Schil de aardappelen, was en snijd in 4 (naargelang de grote). Doe de aardappelen in een kookpot met water en kook de aardappelen gaar in ca 25 minuten onder deksel. Giet de aardappelen af en droog ze op een laag vuur (schud ze soms even op), draai de aardappelen door een roerzeef of als je dat niet hebt, plet ze dan goed fijn met een aardappelstamper. Voeg een klontje boter, het zout en twee eierdooiers (hou de eiwitten bij voor het paneren) toe en kruid met nootmuskaat en peper naar smaak.
Laat het aardappelmengsel even afkoelen.
Draai nu bolletjes en wentel ze door de bloem, klop de eiwitten los met een klein beetje water en een scheutje olie en haal hier de kroketten door en nadien door het paneermeel. Laat de krokettenballetjes even rusten in de koelkast en bak ze nadien in frituurolie goudbruin in ongeveer 3 minuten op 180°C.