Voor 10 à 15 vleeskroketten:
- 300 g rundsstoofvlees
- 1 stengel selder
- 1 ajuin (grof gesneden)
- 2 grof gesneden wortelen
- peterselie, tijm, 1 blaadje laurier (kruidentuil)
- 60 g bloem en 60 g boter voor de roux
- snuifje gemalen foelie
- scheutje sojasaus
- paar druppeltjes worcestersaus
- peper en zout
- een 1/2 blokje bouillon (groenten)
- 10 cl room
- bloem, eiwit, paneermeel voor het paneren
- 1 koffielepel gehakte peterselie
- Doe het vlees samen met de groenten en kruidentuil in gezouten water (zet juist onder) en laat 2u30 zachtjes pruttelen.
- Maak een roux met de bloem en boter.
- Giet af maar houd de bouillon bij. Trek het vlees uit elkaar.
- Zeef de bouillon en breng aan de kook.
- Voeg er het 1/2 bouillonblokje aan toe.
- Bind de bouillon al roerend met de roux. Laat even doorkoken maar blijf roeren met een klopper.
- Voeg er de room, sojasaus, worcestersaus, snuifje gemalen foelie en peterselie aan toe.
- Kruid met peper v/d molen en eventueel zout.
- Stort de massa in een ovenschaal en laat een nacht opstijven in de koelkast.
- Rol er kroketten van en wentel ze door de bloem, het losgeklopt eiwit en dan door het paneermeel.
- Haal ze dan nog eens door het eiwit en het paneermeel (= dubbel paneren).
- Bak de kroketten in frituurvet van 180° C in 2 à 3 minuten.