Ik koop liever eens een iets kleinere bloemkool. Die zijn lekkerder van smaak. We aten deze bloemkool met witte saus, samen met hamburgers en gebakken aardappelen. Bloemkool is eveneens lekker bij biefstuk, kip- of kalkoenfilet, kotelet en natuurlijk worst!
- 1 bloemkool
- ½ l volle melk
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 1 koffielepeltje zout
- peper en nootmuskaat
- Verwijder de bladeren en snijd de stronk vlak onder de kool weg.
- Verdeel de kool in roosjes en spoel in water.
- Zet een grote pot met licht gezouten water op het vuur.
- Breng aan de kook.
- Kook de bloemkool juist gaar.
- Giet af in een vergiet.
- Laat de boter smelten zonder kleuren.
- Meng er de melk onder en breng aan de kook.
- Laat onder voortdurend roeren doorkoken.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet de saus over de bloemkool.
Heb je liever bloemkool met kaassaus? Meng 150 g gemalen Emmentaler onder de saus (nadat ze gekookt heeft).
Heb je graag gegratineerde bloemkool? Schik de bloemkool in een vuurvaste schotel, overgiet met de kaassaus en bestrooi met gemalen kaas en wat paneermeel. Zet onder de grill.