Voor een goed restaurant durven we weleens omrijden. Dat deden we twee weken geleden ook om in Kortrijk de avond door te brengen bij Restaurant Dirkjan Decock. In een statig pand in het centrum van de stad treden we binnen in de persoonlijke ruimte van de chef Dirkjan Decock en gastvrouw Hilde. Wat een genoegen om deelgenoot te zijn van deze bijzondere ervaring. God is a DJ, geborduurd op het tafellinnen, brengt ons aanvankelijk op het verkeerde spoor maar het wordt al snel duidelijk dat DJ, Dirkjan, dat ook is. Als een meester heeft hij grip op zijn keuken. Dagverse producten van lokale boeren, vissers en telers is de inspiratie om zijn menu op te bouwen. Begin je al te watertanden? Lees zeker verder!

Waar vind je Restaurant Dirkjan Decock?

Op een uurtje rijden van onze woonplaats in Oost-Vlaanderen komen we het centrum van Kortrijk binnen. Enkele meters verder parkeren we onze wagen quasi voor de deur van het restaurant. Ook met de trein kan je het restaurant perfect bereiken. Op 15 minuutjes wandelen van het station.

Wie is Dirkjan Decock?

Chef en eigenaar van het restaurant Dirkjan studeerde aan Ter Groene Poorte in Brugge en werkte onder andere in Frankrijk en Zwitserland. Hij had kookprogramma’s op Kanaal Z en WTV en opende zijn eigen restaurant Taste & Colours waar hij tien jaar lang het beste van zichzelf gaf. Na een grondige rebranding en bijbehorende renovatie kreeg ook het restaurant een andere naam. De naam waar het restaurant voor staat: Dirkjan Decock. Een restaurant waar de chef zichzelf kan uitleven in de samenstelling van de menu’s, de ingrediënten, zijn werkwijze,….Duidelijk is wel dat kwaliteit en degelijkheid primeert. Dat voel je vanaf het tafellinnen, het bestek, de inrichting van het restaurant tot de gerechten en eigengemaakte brood op tafel. Hier wordt met passie gekookt en worden gasten verwend van begin tot eind. Van vakmanschap gesproken! Een score van 15/20 bij Gault & Millau kan dat alleen maar bevestigen.

Het interieur

Het interieur is licht en met zachte tinten ingericht. Mooie fluwelen stoelen maken het erg aangenaam om zitten. Het tafellinnen is kraaknet, wit en voorzien met stiksels met een boodschap. De ruimtes hebben houten interieurelementen en kunst van lokale makers aan de muren. Wist je dat de chef ook schilderskwaliteiten heeft? De inrichting is verder minimalistisch met een kleuraccent maar blijft huiselijk en sfeervol.

Menu Utopia

Utopia verwijst naar een wensdroom, een werkelijkheid die niet bereikt kan worden, maar ook hier bewijst de chef het tegendeel. En niet alleen de chef maar ook gastvrouw en sommelier Hilde Reynaert geeft het beste van zichzelf en maakt dat je je welkom voelt in hun restaurant. We komen dineren op een weekdag. Dat betekent dat we voor de menu Utopia met 4 gangen gaan. Voorts worden er een aantal suggestiedranken voorgesteld die je per glas kan bestellen! Ik ben BOB dus beperk ik me tot kleine proevertjes maar ook dat is geen enkel probleem.

Om te starten nemen we het huisaperitief en een glaasje Claus Preisinger Ancestral. Wens je geen alcohol te drinken? Een zeer waardig alternatief is de Buloo. Dit is een alcoholvrij aperitief met de allures van champagne. Een verfrissende combinatie van kombucha, rooibos, citroen, kers en kruiden. Het wijndomein Claus Preisinger (Oostenrijk, Burgenland) brengt een licht parelende schuimwijn met toetsen van rabarber en appel. Perfecte starters! Als amuses worden 4 fijne gerechtjes met handgepelde garnalen, mossel, kokkel en makreel geserveerd. 

 

Als eerste voorgerecht volgt een gerechtje met aubergine, hokkaido (bio pompoen), truffel en een jus van paarse wortel. De smaken zijn doorwinterd en intens. We drinken er een Italiaanse witte  biowijn uit de streek rond Bologna bij (Montefreddo Corte D’Aibo) met 100% Grechetto druif. Eigengemaakt héérlijk brood met desem, focaccia, tarwe/maanzaad en tarwe/rogge wordt zoveel bij geserveerd als gewenst.
Als tweede voorgerecht volgt schelvis en langoustine met gekonfijte venkel en schorseneer. Als hoofdgerecht volgt een signature dish met Schotse sneeuwhoen met appelcompote om te delen, knolselder en aardappel. De warme borden tonen nog maar eens het respect naar de klant! De Schotse sneeuwhoen is het beeldmerk van de wereldberoemde whisky The Famouse Grouse. De sneeuwhoen is slechts tijdelijk en zeer beperkt te krijgen. Wij aten het in ieder geval nog nooit eerder. Vergeten zullen we de smaken evenmin.
Om af te sluiten een dessert op basis van chocolade, peer en gezouten caramel. De perfecte pairing met de sakélikeur Mikanshu op basis van clementines. De smaak is zacht en gebalanceerd. Echt afsluiten doen we met een thee/koffie en mignardises. Ook daar herkennen we een grote chef aan. Deze mignardises zijn eigengemaakt en uiterst lekker. De wafel op zijn Belgisch spant de kroon, aangevuld met meer lekkers zoals een mellowcake, citroentaartje, canelé en financiers. Mmmm! Wij zijn tevreden!
Onze avond is meer dan geslaagd! De combinatie van de kwaliteiten van de chef, de expertise van gastvrouw en tevens sommelier, de open (nette) keuken, de gastvrijheid, het interieur, het servies, de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en de afwerking tot in de details op alle vlakken maakt dat we hier zeker terugkomen. De omweg meer dan waard!
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!