Hoe Nantes bereiken?
Nantes bereik je met gemak met de wagen, de trein of het vliegtuig. Wij nemen de trein vanuit Brussel-Noord om in Parijs Montparnasse een dikke twee uur later over te stappen naar Nantes. Deze rit duurt 2u30. Geen afstand, toch? Ook het vliegtuig nemen is een mogelijkheid. Het vliegveld van Nantes ligt op 7 km van het centrum. Rijd je met de wagen? Dan ben je een 7-tal uur onderweg (zonder tussenstops).
Waar ligt Nantes?
Nantes ligt in de Loirestreek en is één van de grootste steden in die regio. De Loirestreek staat bekend als één van de mooiste regio’s in Frankrijk en biedt een buitengewone verscheidenheid aan activiteiten. De streek is de bestemming bij uitstek voor gezinnen en biedt een schat aan landschappen en erfgoed, van de Atlantische kust tot de Loirevallei.
- 215 km strand
- 250 km Loire
- 450 km Atlantische kust
- 4 regionale natuurparken
- 3.000 km bewegwijzerde fietsroutes
- 350 toeristische wijnkelders
- 3 gebieden met het label Vignobles & Découvertes
Logeren in Hotel La Pérouse
We logeren twee nachten in het designhotel La Pérouse. Het hotel is ondergebracht in een geklasseerd pand en werd in 2016 volledig volgens de regels van de kunst gerenoveerd. Het hotel ademt avant-garde uit en het architectenbureau Barto + Barto heeft die stijl met verve doorgetrokken van de laagste tot de hoogste verdieping. De kamers zijn modern en hebben parketvloeren, flatscreen TV, verzorgingsproducten van CODAGE, minibar, bureau, WIFI, haardroger, kluis en airco. Het ontbijt werd geserveerd in de kelder wat voor ons iets minder beviel qua ruimte. Hierdoor was de ontbijtzaal vrij donker en minder sfeervol dan we verwacht hadden. Het ontbijt zelf maakte veel goed. Deze was samengesteld met dagverse en lokale producten zoals granola, confituren, kazen en fijne charcuterie.
Stadsbezoek en culinaire adresjes ontdekken
De eerste wijk dat we bezoeken is het voormalige eiland Île Feydeau in het midden van de stad. Hier werd één van de beroemdste inwoners van Nantes geboren, nl. Jules Verne. De architectuur van Feydeau en zijn huizen is imposant maar de herkomst van al dat geld is een minder mooi verhaal. De families die de herenhuizen lieten bouwen verkregen hun fortuin door slavenhandel. In de 18de eeuw passeerden wel 450.000 slaven de haven van Nantes op weg naar Amerika. Een tweede wijkje dat we aandoen is de wijk Graslin. Hier bevindt zich de galerij Pommeraye met luxeboutiques. Nog een wijk dat je passeert is de wijk du Bouffay dat gekenmerkt wordt door middeleeuwse gebouwen en appartementen in de Haussmanstijl. Hier bezoek je o.a. een graftombe uit de renaissance in de kathedraal. Meer historiek kan je opsnuiven in het geschiedkundig museum.
Lunchen bij Sources
Lunchen doen we bij Sources waar Ingrid Deffein en Guillaume Decombat producten van de regio op basis van de klassieke Franse keuken bereiden maar er een eigen persoonlijke en moderne toets aan geven. Ze gebruiken regionale producten die duurzaam verkregen zijn. Lunchen kan al vanaf € 25,00.
Wijndomein Château du Coing
Na een half uurtje rijden met de wagen bereiken we Château du Coing in Saint-Fiacre-sur-Maine waar twee dames de plak zwaaien. Moeder en dochter stampen dit wijndomein in 1989 uit de grond en telen er vooral Muscadet. En niet alleen lekker bij vis maar bij meerdere bereidingen. Het domein ligt tussen ‘terre et mer’ aan de samenvloeiing van de Maine en de Sèvre. Via Le Voyage à Nantes kan je gedurende meer dan twee maanden een toeristische route volgen met de wagen of de fiets om zo bijzondere uitkijkpunten, wijndomeinen, restaurants en hotels te ontdekken. Zo kwamen we ook bij dit wijndomein terecht. Verder leidt de route langs kunst, cultuur en theatervoorstellingen door de regio. Meer informatie voor zomer 2023 vind je hier. La ligne verte (groene lijn op de grond) brengt je in de stad tot de belangrijkste monumenten en kunstwerken.
Festival Franquette
In de namiddag vangen we een glimp op van het Festival Franquette, een culinair festival in openlucht met bekende chefs, foodtrucks, streetfood, workshops,… en muziek. In 2023 te bezoeken op 2 en 3 september. Het gaat door op l’île Forget de Saint-Sébastien-sur-Loire en is geschikt voor jong en oud.
Dineren bij Song saveurs et sens
In het kader van de Tables de Nantes dineren we bij Song saveurs et sens. Veertig jaar geleden vestigde Nhung Phung zich in Nantes om een keuken te presenteren die zich nog het best als een fusion keuken definieert. Het is zonder twijfel één van de meest gekende en beste Aziatische keukens van de streek. Tables de Nantes is een gids die je voert langs culinaire niet te missen pareltjes waarbij een selectie van lokale wijnen en restaurants gepresenteerd wordt. Zo vonden we dit Aziatisch restaurant. Als voorgerecht aten we garnalen met knapperige rijst, muntblaadjes en een vleugje koriander. Als hoofdgerecht een ‘terre et mer’-gerechtje met zeebaars en rund.
Le Marché de Talensac
In de ochtend bezoeken we de markt van Talensac. Deze markt is de oudste markt van Nantes en is dagelijks geopend (behalve op maandag). Opgericht in 1937 kan je van een echt instituut spreken. Je vindt er verse oesters en verse vis, primeur groenten en fruit,….
Parcours Estuaire
Na het ontbijt starten we 4 etappes van het parcours Estuaire, een parcours vol kunst langs het water vanaf Nantes tot Saint-Nazaire. Langs 60 km kan je deze permanente kunst bezoeken, toegankelijk in alle seizoenen. Wij houden halt bij Le Belvedère (Tadashi Kawamata), La Maison dans la Loire ( J.L. Courcoult), Misconceivable (E. Wurm) en Le Pendule (Trentemoult). Allemaal te bereiken te voet, met de fiets, in de auto, de (water)bus en met de boot. In Trentemoult ontdek je naast de Pendule een schilderachtig vissersdorpje met sprookjesachtig gekleurde huizen. Je lijkt wel in een andere wereld te vertoeven.
Lunchen bij de oude visserskantine La Civelle
Lunchen doen we bij La Civelle aan het eindpunt van de waterbus. Ook dit restaurant is geselecteerd in de gids Les Tables de Nantes. In het bijna 100-jarige pand was vroeger een visserskantine gevestigd. Het pand deed dus altijd al dienst als eetgelegenheid. De vissers konden er ook de nacht doorbrengen. Wij genieten van (zie foto’s).
Les Machines de l’Île
We bezoeken l’Île de Nantes waar vroeger de industrie geschiedenis schreef. Nu staat het voor een bijzondere architectuur, cultuur en moderne kunst. Speciaal en zeker te bezoeken zijn Les Machines de l’Île. Geautomatiseerde insecten blazen je omver van verbazing. Deze hippe plek is een plek waar de verbeelding los gaat. Meer info hier!
Laatste avondmaal bij La Cigale
Het laatste avondmaal nemen we bij La Cigale. La Cigale is niet zomaar een brasserie maar het is dé brasserie. Drie kernwoorden beschrijven de beleving: vriendelijkheid, kwaliteit en versheid. Je kan er ontbijten, brunchen en lunchen en dineren.