Ook dit jaar trekken wij uit België weg voor een reis naar Frankrijk op het moment dat de scholen terug starten. We kunnen er enorm van genieten om, ondanks de drukte van een nieuwe werkweek (voor de meesten), onze koffers te pakken en betere oorden op te zoeken. Dit keer reizen we naar de Loire-Atlantique in Frankrijk waar we zowel Saint-Nazaire als Nantes bezoeken. Twee steden die we nog totaal niet kennen! We reizen met openbaar vervoer naar daar en kunnen onderweg al genieten van het veranderende landschap. Zalig! Hieronder ons relaas over onze belevenissen in Nantes. Onze belevenissen in Saint-Nazaire kan je hier nog eens lezen.
Hoe Nantes bereiken?

Nantes bereik je met gemak met de wagen, de trein of het vliegtuig. Wij nemen de trein vanuit Brussel-Noord om in Parijs Montparnasse een dikke twee uur later over te stappen naar Nantes. Deze rit duurt 2u30. Geen afstand, toch? Ook het vliegtuig nemen is een mogelijkheid. Het vliegveld van Nantes ligt op 7 km van het centrum. Rijd je met de wagen? Dan ben je een 7-tal uur onderweg (zonder tussenstops).

Waar ligt Nantes?

Nantes ligt in de Loirestreek en is één van de grootste steden in die regio. De Loirestreek staat bekend als één van de mooiste regio’s in Frankrijk en biedt een buitengewone verscheidenheid aan activiteiten. De streek is de bestemming bij uitstek voor gezinnen en biedt een schat aan landschappen en erfgoed, van de Atlantische kust tot de Loirevallei.

De Atlantische Loirestreek in enkele opmerkelijke cijfers:

  • 215 km strand
  • 250 km Loire
  • 450 km Atlantische kust
  • 4 regionale natuurparken
  • 3.000 km bewegwijzerde fietsroutes
  • 350 toeristische wijnkelders
  • 3 gebieden met het label Vignobles & Découvertes
De aangename levensstijl in steden als Nantes, Angers en Le Mans is ook een trekpleister om nog maar te zwijgen van de wijngaarden, fietsroutes, natuurgebieden en charmante dorpjes. Nantes is hoofdstad van de regio Pays de la Loire en van het departement Loire-Atlantique. Nantes wil een stad voor iedereen zijn. Deze diversiteit zie je ook terug in de verschillende bouwstijlen. De binnenstad is zo goed als autovrij. Je verplaatst je dan ook best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Logeren doen we in Hotel La Pérouse.
Logeren in Hotel La Pérouse

We logeren twee nachten in het designhotel La Pérouse. Het hotel is ondergebracht in een geklasseerd pand en werd in 2016 volledig volgens de regels van de kunst gerenoveerd. Het hotel ademt avant-garde uit en het architectenbureau Barto + Barto heeft die stijl met verve doorgetrokken van de laagste tot de hoogste verdieping. De kamers zijn modern en hebben parketvloeren, flatscreen TV, verzorgingsproducten van CODAGE, minibar, bureau, WIFI, haardroger, kluis en airco. Het ontbijt werd geserveerd in de kelder wat voor ons iets minder beviel qua ruimte. Hierdoor was de ontbijtzaal vrij donker en minder sfeervol dan we verwacht hadden. Het ontbijt zelf maakte veel goed. Deze was samengesteld met dagverse en lokale producten zoals granola, confituren, kazen en fijne charcuterie.

Stadsbezoek en culinaire adresjes ontdekken

De eerste wijk dat we bezoeken is het voormalige eiland Île Feydeau in het midden van de stad. Hier werd één van de beroemdste inwoners van Nantes geboren, nl. Jules Verne. De architectuur van Feydeau en zijn huizen is imposant maar de herkomst van al dat geld is een minder mooi verhaal. De families die de herenhuizen lieten bouwen verkregen hun fortuin door slavenhandel. In de 18de eeuw passeerden wel 450.000 slaven de haven van Nantes op weg naar Amerika. Een tweede wijkje dat we aandoen is de wijk Graslin. Hier bevindt zich de galerij Pommeraye met luxeboutiques. Nog een wijk dat je passeert is de wijk du Bouffay dat gekenmerkt wordt door middeleeuwse gebouwen en appartementen in de Haussmanstijl. Hier bezoek je o.a. een graftombe uit de renaissance in de kathedraal. Meer historiek kan je opsnuiven in het geschiedkundig museum.

Enkele culinaire adresjes die we jullie niet willen onthouden zijn: ABC Terroirs: fijne kruiden en wijnen Maison Debotte: Patissier en chocolatier Choc’Hola : Chocolatier (deze chocolade werd trouwens bij het ontbijt geserveerd) – Naar Mexicaanse makelij. LU : Ja, de koekjes, u leest het goed. LU staat momenteel voor Lieu Unique. De oude fabriek doet dienst als cultureel centrum waar muziek, dans en theater centraal staan.
Lunchen bij Sources

Lunchen doen we bij Sources waar Ingrid Deffein en Guillaume Decombat producten van de regio op basis van de klassieke Franse keuken bereiden maar er een eigen persoonlijke en moderne toets aan geven. Ze gebruiken regionale producten die duurzaam verkregen zijn. Lunchen kan al vanaf € 25,00.

Wijndomein Château du Coing

Na een half uurtje rijden met de wagen bereiken we Château du Coing in Saint-Fiacre-sur-Maine waar twee dames de plak zwaaien. Moeder en dochter stampen dit wijndomein in 1989 uit de grond en telen er vooral Muscadet. En niet alleen lekker bij vis maar bij meerdere bereidingen. Het domein ligt tussen ‘terre et mer’ aan de samenvloeiing van de Maine en de Sèvre. Via Le Voyage à Nantes kan je gedurende meer dan twee maanden een toeristische route volgen met de wagen of de fiets om zo bijzondere uitkijkpunten, wijndomeinen, restaurants en hotels te ontdekken. Zo kwamen we ook bij dit wijndomein terecht. Verder leidt de route langs kunst, cultuur en theatervoorstellingen door de regio. Meer informatie voor zomer 2023 vind je hier. La ligne verte (groene lijn op de grond) brengt je in de stad tot de belangrijkste monumenten en kunstwerken.

Festival Franquette

In de namiddag vangen we een glimp op van het Festival Franquette, een culinair festival in openlucht met bekende chefs, foodtrucks, streetfood, workshops,… en muziek. In 2023 te bezoeken op 2 en 3 september. Het gaat door op l’île Forget de Saint-Sébastien-sur-Loire en is geschikt voor jong en oud.

Dineren bij Song saveurs et sens

In het kader van de Tables de Nantes dineren we bij Song saveurs et sens. Veertig jaar geleden vestigde Nhung Phung zich in Nantes om een keuken te presenteren die zich nog het best als een fusion keuken definieert. Het is zonder twijfel één van de meest gekende en beste Aziatische keukens van de streek. Tables de Nantes  is een gids die je voert langs culinaire niet te missen pareltjes waarbij een selectie van lokale wijnen en restaurants gepresenteerd wordt. Zo vonden we dit Aziatisch restaurant. Als voorgerecht aten we garnalen met knapperige rijst, muntblaadjes en een vleugje koriander. Als hoofdgerecht een ‘terre et mer’-gerechtje met zeebaars en rund.

Le Marché de Talensac

In de ochtend bezoeken we de markt van Talensac. Deze markt is de oudste markt van Nantes en is dagelijks geopend (behalve op maandag). Opgericht in 1937 kan je van een echt instituut spreken. Je vindt er verse oesters en verse vis, primeur groenten en fruit,….

Parcours Estuaire

Na het ontbijt starten we 4 etappes van het parcours Estuaire, een parcours vol kunst langs het water vanaf Nantes tot Saint-Nazaire. Langs 60 km kan je deze permanente kunst bezoeken, toegankelijk in alle seizoenen. Wij houden halt bij Le Belvedère (Tadashi Kawamata), La Maison dans la Loire ( J.L. Courcoult), Misconceivable (E. Wurm) en Le Pendule (Trentemoult). Allemaal te bereiken te voet, met de fiets, in de auto, de (water)bus en met de boot. In Trentemoult ontdek je naast de Pendule een schilderachtig vissersdorpje met sprookjesachtig gekleurde huizen. Je lijkt wel in een andere wereld te vertoeven.

Lunchen bij de oude visserskantine La Civelle

Lunchen doen we bij La Civelle aan het eindpunt van de waterbus. Ook dit restaurant is geselecteerd in de gids Les Tables de Nantes. In het bijna 100-jarige pand was vroeger een visserskantine gevestigd. Het pand deed dus altijd al dienst als eetgelegenheid. De vissers konden er ook de nacht doorbrengen. Wij genieten van (zie foto’s).

Les Machines de l’Île

We bezoeken l’Île de Nantes waar vroeger de industrie geschiedenis schreef. Nu staat het voor een bijzondere architectuur, cultuur en moderne kunst. Speciaal en zeker te bezoeken zijn Les Machines de l’Île. Geautomatiseerde insecten blazen je omver van verbazing. Deze hippe plek is een plek waar de verbeelding los gaat. Meer info hier!

Laatste avondmaal bij La Cigale

Het laatste avondmaal nemen we bij La Cigale. La Cigale is niet zomaar een brasserie maar het is dé brasserie. Drie kernwoorden beschrijven de beleving: vriendelijkheid, kwaliteit en versheid. Je kan er ontbijten, brunchen en lunchen en dineren.

Nantes ademt kunst! Dat ondervonden we tijdens ons bezoek aan de stad. Nantes wordt als citytrip vaak links gelaten maar dat is onterecht. De kunstliefhebber, jong en oud, komt hier aan zijn trekken. Niet al te veel tijd? De ligne verte brengt je naar alle hoogtepunten. Daarnaast is de gastronomie meer dan de moeite waard. Laat je verrassen door de stad en boek een weekendje weg! Tip: koop er meteen je Pass Nantes bij. Deze pas geeft je toegang tot 50 activiteiten en vervoer. Je kan een pas aankopen voor 1 tot 7 dagen.
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!