Een kleine maand geleden waren we te gast bij Restaurant Alain Bianchin in Jezus-Eik. We rijden er een serieus stukje voor maar onze verwachtingen worden meer dan ingelost. Het restaurant is gelegen aan de rand van het Zoniënwoud, op de grens met de gemeenten Overijse en Oudergem. Op de baan waar het restaurant gelegen is, volgen de plaatselijke restaurantjes zich op. Niets doet vermoeden dat achter de gevel van Restaurant Alain Bianchin al meer dan vier jaar een gastronomisch pareltje schuilgaat.
Chef Alain Bianchin
Chef Alain Bianchin opende na een rijke carrière vier jaar geleden zijn eigen restaurant. Eerder was hij chef bij het Hilton, Barbizon en Villa Lorraine waar hij een verloren ster herwon. Hij assisteerde bovendien Pascal Devalkeneer bij de opening van Chalet de la Forêt. Na het diner komt de chef aan tafel om over je gastronomische belevenis te praten of vragen te beantwoorden. Hierbij valt op dat hij absoluut geen sterallures heeft maar oprecht interesse heeft in zijn cliënteel. Die oprechtheid en hoffelijkheid sieren de chef! Zijn gerechten worden naar waarde geschat gelet op de 16,5/20 van Gault&Millau en de Michelin-ster die de chef mocht ontvangen. Zijn devies luidt: “dat iedereen het plezier en de emoties kan ervaren die ik wil delen”. En dat hebben wij mogen ervaren!
Sfeer en gezelligheid
Bij het binnenkomen van het restaurant worden we in het Nederlands ontvangen. De van oorsprong Franstalige maître doet er alles aan ons in het Nederlands van dienst te zijn. De gerechten worden ook in het Nederlands aangeprezen. Gezien mijn Frans niet al te best is, vonden we dat absoluut een meerwaarde, al zou het uiteraard geen bezwaar zijn, moest dat niet het geval zijn. Het interieur is licht en luchtig met een halfopen keuken waar je de chef en zijn brigade aan het werk kan zien. De zaal biedt plaats aan 20 gasten. Bijzonder is het eiland waar je kan eten met exclusief uitzicht op de keuken. Het weer is niet al te best dus eten we binnen. Bij mooi weer kan dit ook op het terras aan de achterzijde van het gebouw. Mooie schilderijen geven een extra cachet aan de ruimte, alsook de planken vloeren en de perfect gedekte tafels.
Onze culinaire beleving
Om te dineren heb je keuze uit de à la carte of kan je een keuze maken uit enkele menu’s. Wij kiezen voor het 5-gangenmenu Menu ‘Point à la Ligne’. Starten doen we met een Crémant de Limoux van het Domaine le Moulin d’Alon (Résilience 2017), op basis van Chardonnay, Chenin en Pinot Noir. Als amuses volgen een thee op basis van vijg en abrikoos, een gazpacho op basis van rode pepers en tomaten, een maatje en een crème op basis van Gorgonzola, vijg en hazelnoot.
Als eerste voorgerecht volgt een burrata van stracciatella kaas met tomaat en basilicumolie. We drinken er een Riesling 2018 Clemens Busch uit de Moezel bij.
Als tweede voorgerecht volgt rode tonijn met gegrilde avocado en een saus op basis van ansjovis en kappertjes. Hier past perfect de geschonken rosé Elicia Domaine de la Marinière 2017 bij.
Vervolgens gaan we verder met een visgerecht met mossel, ombervis, gegrilde venkel, citrustoetsen en saffraansaus. Dan één van mijn lievelingswijnen een Bourgogne, Viré-Clessé 2017 van het Domaine André Bonhomme.
Dan top of the bill, een onverwachte signature dish van de chef. We zijn zelfs zo uit ons lood geslagen dat we vergeten de ultieme foto te nemen. Sorry daarvoor! We konden ons wel voor het hoofd slagen toen we enkele seconden na het proeven van dit huzarenstukje tot dit besef kwamen. We degusteren 29 dagen gerijpt rundvlees met gelakte aubergine, granaatappel en munt. Het water loopt me nog in de mond nu ik erover schrijf. We drinken er een rode Rhônewijn Tavel 2018 Romain le Bars bij.
Als hoofdgerecht volgt kip uit de Landes met gegrilde abrikoos en cantharellen. Dit gerecht wordt begeleid door een rode wijn uit de Savoie (Domaine Les Cortis).
Genieten doen we tevens ook van een dessert met chocoladestructuren met amandel en koriander. De Crémant du Jura (domein Tissot) smaakt er perfect bij. Niet zoet en niet te fruitig zoals dat vaak bij een dessertwijn het geval is. De versnaperingen bij onze koffie smaken toch nog, ondanks het uitgebreide menu. We kunnen onze smaakpapillen verder verwennen met een canelé, citroenkoekje en een waaier van pistache en abrikoos. Mmmm!
Meer informatie
Brusselsesteenweg 663
3090 Overijse
+32 2 657 67 88
info@alainbianchin.be