Risotto maken is eenvoudig, maar vraagt wel wat aandacht tijdens de bereiding.
Persoonlijk vind ik risotto eerder een voorgerechtje. Het mooie aan risotto is dat de smaak zo mooi gebundeld is. Deels is dit te danken aan de rijst zelf die aardig wat van de het vocht in zich opneemt. Als je een goede bouillon hebt staan, gebruik die dan. Met instantbouillon zoals in dit recept lukt het ook wel.
– 1 soepbeker risotto rijst
– 2 soepbekers met water
– in blokjes versneden, prei, selder, wortel, paprika
– 50 gr diepvries doperwtjes
– 2 versnipperde sjalotten
– 5 eetlepels geraspte parmezaankaas of grana padano
– olijfolie
– 150 gr kalkoenfilet in kleine blokjes
– kippenbouillonblokje
Los in de twee soepbekers het blokje bouillon op.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de sjalot, groentjes en de kalkoen aan zonder kleuren. Kruid met peper en zout, voeg de rijst toe en stoof hem glazig, voeg de doperwtjes toe, bevochtig nu de rijst met een beetje van de bouillon, roer regelmatig door. Is de bouillon opgenomen voeg terug wat bouillon toe…doe dit ongeveer 16 à 18 minuten tot de rijst gaar is.
Voeg nu de parmezaan toe en laat nog even op een heel zacht vuur staan. De risotto moet op het einde mooi smeuïg zijn, de rijst gaar maar niet plat.