Goed 20 jaar geleden is mijn zus op stage in Engeland geweest. Ik herinner me nog twee zaken: Ze had voor mij een t-shirt bij met opschrift “My Sister went to London and all I got was this lousy T-shirt” en een zakje kruiden voor het maken van shepherd’s pie, een typisch britse ovenschotel. Dit recept is niet het originele recept maar we komen toch aardig in de buurt.
Puree
– 500 gr gehakt
– 40 gr tomatenpuree
– 1 wortel
– 4 sjalotten
– 1 gele paprika
– 150 gr champigons
– 1/2 blokje kippenbouillon
– 300 ml water
– worcestersaus
– blaadje laurier
– snuifje dragon en tijm
– olijfolie
– 1 koffielepel aardappelzetmeel, opgelost in een beetje water
– peper v/d molen
– teentje geperste look, of 2 cm lookpasta
Bak het gehakt aan en prak het fijn met een vork. Kuis de groenten en snijd in kleine blokjes, voeg toe aan het gehakt en stoof even mee. Voeg het water, tomatenpuree, 1/2 blokje kippenbouillon, een goede scheut worcestersaus, laurier, look, dragon en tijm toe. Laat het nu 45 minuten zachtjes pruttelen onder deksel. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Verwijder het laurierblaadje.
Kruid nu met peper v/d molen en bind met het aardappelzetmeel. Laat nog even doorkoken.
Neem een ovenschaal: doe eerst de saus erin en strijk er de puree over.
Laat de schotel nog even goed doorwarmen in de oven (ca 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C). Kleur nog even onder de grill.