- In 1912 vond Jean Neuhaus de eerste gevulde bonbon uit.
- De praline is een Belgische specialiteit.
- Ambachtelijke vervaardigde pralines worden op kamertemperatuur bewaard, gevuld met slagroom bewaar je ze 3 à 4 dagen, andere pralines bewaren makkelijk 3 weken.
- De chocolade moet er glad en blinkend uitzien en mag niet te veel naar suiker ruiken.
- De ideale consumptie temperatuur van een praline is 20°C.
- Pralines uit de fabriek moeten langer houdbaar zijn dan ambachtelijke en daar zit een deel van het kwaliteitsverschil.
- Japanners zijn gek op pralines en kopen ze per stuk.
- In Frankrijk is een “praline” een pinda of een gegrilde amandel, omhuld met suiker. In Engeland daarentegen is “praline” wat wij noemen “praliné” namelijk een mengeling van suiker noten en chocolade.
- Als de praline begint te smelten in je hand betekent dit dat er veel cacaoboter in zit, dit is een goed teken.
- Een perfect gemaakte praline moet kraken bij de eerste beet!
Foto: Neuhaus